Astronomi Terimleri

Asteroit: Güneş Sistemi'nde yer alan, yörüngeleri Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve sayıları 40 binden fazla olan genellikle küçük hacimli ve kütleli gök cisimleridir

astronom: Astronomi bilimi ile ilgilenen bilim insanı. astronomi birimi (AB): Dünya ve Güneş merkezi arasındaki ortalama uzaklıktır. Kısaca AB ile gösterilir (1 AB = 149,6.106 km).

astronot: Uzay araçları ile uzaya giderek uzay çalışmalarına katkıda bulunan kişi.

Big Bang: (bkz. Büyük Patlama)

beyaz cüce: Yüzey sıcaklığı yaklaşık 100.000 K olan, birkaç bin kilometre çapında küçük yıldız. Güneş benzeri yıldızların evriminin son basamağı. Enerji üretimi durduğu için soğuma sürecinde olan cisimlerdir

büyük patlama: On beş milyar yıl önce sonsuz yoğunluktaki bir noktadan evrenin patlaması.dış gezegenler: Yörüngesi yer yörüngesinin dışında kalan gezegen (Mars, Jüpiter ve sonrası).

doppler etkisi: Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar.

evren: Bütün yıldızları, gök adaları, kümeleri, gaz ve bulutları içine alan maddeyle dolu uzayın bütünü.

gezegen: Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı. Duran yıldızlara göre sürekli olarak yer değiştirirler.

gezegenimsi bulutsu: Kırmızı bir dev yıldızın dış katmanlarını uzaya püskürtmesi sonucu oluşan, merkezdeki sıcak ve sıkı yıldız tarafından aydınlatılan gaz kabuk.

gök ada: Milyonlarca yıldızdan yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, Samanyolu gibi bağımsız uzay adası.

ışık yılı: Işığın bir yılda aldığı yol (1 ıy = 9,46x1012 km).

iç gezegenler: Yörüngesi yer yörüngesinin içinde kalan gezegen (Merkür, Venüs).

kadir: Yıldızların parlaklık sırasını belirten ölçek. İlk tanımını Hipparchus (Hipokus) yapmıştır. Buna göre, çıplak gözle görülen yıldızlar birinci kadirden (m = 1), en sönükleri de altıncı kadirden (m = 6) kabul edilmiş, aradakiler de azalan parlaklığa göre sınıflandırılmıştır.

kara cisim: Üzerine düşen bütün ışığı hiç yansıtmadan olduğu gibi soğuran sanal cisim.

kara delik: Evrende bulunduğu sanılan en yoğun ve ışığın bile kaçıp kurtulamadığı madde.

kozmolog: Kozmoloji bilimiyle uğraşan kişi.

kozmoloji: Evrenin yapısını ve gelişimini inceleyen bilim dalı.

kuyruklu yıldız: Zaman zaman göğümüzü ziyaret eden, parlakça, bulutumsu yapıda, bir başı, bir ya da birkaç kuyruğu olan gök cismi.

küçük gezegen: Bilinen dokuz büyük gezegene göre çok daha küçük olan (en büyüğünün çapı 770 km), Güneş çevresinde dolanan gök cisimlerinden her biri.

Nebula: Uzayda yıldızlar arasında bulunan boşluklarda yer alan ve yıldızların yaydığı ışıkla görünür hale gelen yoğun gaz ve toz bulutlarına verilen isimdir.

Neil Armstrong: Aya ayak basan ilk insan. ABD'li bir astronot olan Armstrong 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 uzay aracı ile aya yapılan yolculuk sırasında araçtan ilk çıkan ve aya ayak basan ilk insan olarak tarihe geçmiştir.

nötron yıldızı: Maddenin, nötronları birbirine değecek kadar sıkışık hâlde olduğu, yalnızca 10-20 km çapındaki küçük, ölü yıldız.

parsek: Yer yörüngesinin yarı büyük eksenini bir açı saniyesinde gören uzaklık; 1pc = 3.26 ıy = 206265 AB = 3,1.10 üstü 13 km.

süpernova: Parlaklığı birdenbire değişerek parlayan yıldız.yıldız: Gökyüzüne serpilmiş ışıklı noktalardan her biri.

yıldızlar arası madde: Yıldızlar arasındaki uzaya dağılmış olan toz, gaz gibi maddelerin bütünü.

yoldaş yıldız: Bir çift yıldızın kütle bakımından küçük olan bileşeni.

yörünge: Bir gök cisminin hareketi boyunca uzayda çizdiği yol.
Share on Google Plus

Hakkımda Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder