Bitkiler ototrof canlılardır. |
İnorganik maddelerden organik madde sentezleyebilen canlılardır. Su, karbondioksit ve inorganik tuzlardan organik madde sentezleyen ototrofların kullandıkları enerji kaynağı farklı olabilir ve kullandıkları enerji kaynaklarına göre ikiye ayrılmaktadır.
A) Fotosentetik Ototroflar: Güneşten gelen enerjiyi kullanarak organik madde üretirler.. Klorofil taşıyan bu organizmalar güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek organik besin sentezini gerçekleştirirler. Yeşil bitkiler, algler ve bazı bakteriler fotosentetik organizmalar grubunda yer alır.
B) Kemosentetik Ototroflar: Kemosentetik canlılar organik besin sentezi için güneş enerjisi yerine kimyasal enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu kimyasal enerjiyi amonyak, nitrit, demir gibi inorganik maddelerin oksidasyonundan elde ederler. Demir, nitrit, nitrat, kükürt bakterileri kemosentetik canlılar grubunda yer alır.
Hetetrof Canlılar
Hetetrof canlılara örnek. |
a-) Holozoik beslenen canlılar besinlerini katı parçalar halinde alarak sindirirler. Bu canlıların gelişmiş sindirim sistemleri bulunur. Aldıkları besinlerin yapısına göre herbivor, karnivor ve omnivor olmak üzere üç grupta incelenirler.
Herbivor (otçul, obur, ot) olarak adlandırılan hayvanlar sadece otla beslenmektedirler. Karada yaşayan bazı böcekler, fil, geyik, koyun, at, sığır gibi bazı memeliler, suda yaşayan bazı kabuklular ve yumuşakçalar bu grubun bazı örnekleridir. Besinlerini doğrudan üreticilerden karşılayan bu canlılara "birincil tüketiciler" de denir.
Karnivor (etçil, obur et) olarak adlandırılan hayvanlar sadece etle beslenmektedirler. Aslanlar, köpek balıkları, kartal, şahin gibi yırtıcı kuşlar ve bazı yılan türleri bu grubun bazı örnekleridir. Otçullarla beslenen et oburlara "ikincil tüketiciler" diğer etçillerle beslenen et oburlara ise "üçüncül tüketiciler" denir.
Omnivor (hem etobur hem otobur) hayvanlar bitkisel ve hayvansal besinlerin ikisini de kullanılırlar. İnsan, ayı, domuz . . .
b-) Saprotif canlılar ölü bitki ve hayvan atıkları ile birlikte diğer organik atıkların üzerine sindirim enzimleri salgılayarak bu maddeleri parçalarlar ve ihtiyaç duydukları organik maddeleri hücrelerine alırlar.Bir
Mantarlar saprofit canlılardır. |
Saprofit canlıların sindirim enzimleri gelişmiştir. Saprofit organizmalar, yaşam için gerekli olan azot, karbon gibi elementlerin doğadaki döngüsünde önemli bir rol üstlenmekte ve ekosistemlerde hayati öneme sahip olan ayrıştırıcılar, ekosistemdeki tüm beslenme basamaklarını birbirine bağlamaktadırlar.. Küf mantarları, maya mantarları, şapkalı mantarlar ve bazı bakteriler ayrıştırıcı organizmalar bu sınıf içerisinde yer almakta.
Hem Ototrof hem Hetetrof Canlılar
Sinek kapan |
Türler Arasındaki Simbiyotik İlişkiler
Aynı alanda yaşayan canlı türleri arasında çeşitli ekolojik etkileşimler görülür.Simbiyoz olarak adlandırılan bu etkileşimlerde canlılar az ya da çok birbirleriyle ilişki içindedirler.Türler birbirini olumlu ve olumsuz etkileyebilir ya da birbirinden etkilenmeyebilir.Farklı türe ait iki bireyin ya da popülasyonun yarar veya zarar gözetilmeden birlikte yaşamasına simbiyoz (birlikte yaşam) denir. Simbiyotik ilişkiler canlı türlerinin etkileşimine göre mutualizm, kommensalizm ve parazitlik denen 3 gruba ayrılır.
Birlikte yaşayan iki tür, karşılıklı olarak birbirinden yarar sağlamaktadır. Bu birliktelikte çoğu kez birbirinden farklı özellikler gösteren türler bir arada bulunur. Dolayısıyla mutualizm farklı ihtiyaçları birbirini tamamlayan organizmalar arasında görülür. Örneğin; Baklagillerin kök yumrularında yaşayan Rhizobium bakterileri, insan kalın bağırsağında yaşayan bakteriler, geviş getiren hayvanların sindirim sisteminde yaşayan selüloz sindirici bakteriler, liken birliğini(mantar ve su yosunları)
- Kommensalizm
Köpek Balığı ve küçük bir balık. |
- Parazitizm
Parazitizm örnekleri |
Fen Bilgisi Öğretmenliği
0 yorum:
Yorum Gönder